vrijdag 28 december 2012

Slechte voornemens zijn de voornemens die bleven liggen


Het moment dat de drank op is, is het goede moment om te stoppen met drinken. Morgen is de winkel weer open.
Het moment dat je sigaret bijna je vingers verbrandt is het goede moment om te stoppen met roken. Of om over te schakelen op een waterpijp.
Het moment dat het vuurwerk je om de oren vliegt, is het goede moment om de broze verhouding met je buren verder te verslechteren. In het ziekenhuis mag niet gerookt, niet gedronken en geen vuurwerk afgestoken worden.

Ik hoop dat al je andere goede voornemens wel uitkomen. Blijf gezellig, blijf gezond en maak niet al te veel ruzie.

vrijdag 21 december 2012

Kerststress? Hé, de kerstman zegt niet voor niets ho ho ho


Voor mij is de kersttijd familietijd. Als een varken die zich in de modder wentelt, kan ik mij wentelen in de sfeer van de verlichte kerstboom, de lekkernijen en de warme "deken" van gezin, familie en vrienden.

Kerstmis viert de geboorte van Jezus Christus. Men predikt dat dit de essentie is van Kerstmis. M.i. is de essentie van Kerstmis dat wat jij er zelf van maakt. Niet wat een ander je oplegt. Ik probeer de boodschap van naastenliefde van Jezus het hele jaar in mijn hart te houden.

Met Kerst leiden het overgrote gedeelte van alle wegen naar huis. Ik hoop dat u zich op die weg bevindt en wens u geweldige feestdagen.

zaterdag 15 december 2012

Het nieuwe begint waar het oude eindigt



De hardnekkig mythe is dat de Maya's voorspeld hebben dat op 21 of 23 december 2012 onze wereld zal vergaan.
De realiteit is heel wat simpeler. De huidige kalendertelling van de Maya's stopt rond 21 december 2012.
En aangezien in een nieuwe kalender niet is voorzien, wordt dit gegeven geïnterpreteerd als het einde van de tijdstelling en daarmee de voorspelling van einde van de wereld.

Het jaar 2012 zal volgens onze telling gewoon eindigen op 31 december om 12.00 uur, het moment waarop het nieuwe jaar 2013 begint.

vrijdag 7 december 2012

Ik geloof graag wat ik wil geloven

In het algemeen geloven de mensen graag wat ze zelf willen. Een uitspraak van Julius Ceasar. Een paar weken geleden had een goede vriend  het over "window dressing", zaken mooier voorstellen dan ze werkelijk zijn. Ik moest er aan denken omdat ik deze week twee organisaties uitspraken hoorde doen over een vernietigend rapport.

De truc is dan om het grote aantal kritiekpunten tussen "rampzalig slecht en minder fraai" te bagateliseren en sporadische lichtpuntjes proportioneel uit te vergroten. Wie maakt wie nu wat wijs? Als men zijn hoofd in het zand steekt, is de kans vrij groot dat men zand in eigen ogen strooit.

zaterdag 1 december 2012

Leeftijd is een telling maar vooral een gemoedstoestand


Leeftijd is primair een kwestie van tellen in jaren. Hoeveel tijd is verstreken sinds je geboorte? De definities van leeftijd categoriën, impliceren het trekken van grenzen en daarmee het scheppen van grensgevallen. Sommige mensen worden nooit volwassen, ook al zijn ze ouder dan 21 jaar.

Je jong voelen of je oud gedragen, zijn onze persoonlijke invullingen van onze gemoedstoestand op dat moment. Je bent pas echt oud of nog steeds jong, als je dat zelf zo ervaart. Niet omdat anderen dat beweren. Anderen kunnen hooguit categoriseren op basis van de criteria van de definities voor leeftijd zoals jong, oud, bejaard, onvolwassen, tiener etc.